Saturday, May 12, 2007

Čože je to čože...

...rakovina kože, spieva sa v pesničke môjho obľúbeného hudobného telesa. Pondelok bol Európsky deň melanómu. Zameraný na prevenciu materských znamienok. Rakovina kože je totiž, ako osvetové zdroje uvádzajú: najčastejším nádorovým ochorením. Zvýšené riziko melanómu je u ľudí s bledou a pehavou pokožkou, ryšavými alebo plavými vlasmi, modrými očami ale aj u tých, ktorí sa na slnku viackrát spálili.

Dovolím si pridať vytrvalostných športovcov. Vydržať na slnku päť či viac hodín nič nerobením je méta takmer nedosiahnuteľná. No pri krútení pedálmi, či prekladaní nohami, ten čas rýchlo ubehne. Navyše človek je v pohybe, ovieva ho príjemný vánok. Teplotné senzory sú vyradené.

Imunitný systém sa musí vysporiadať s dvojitou záťažou. Vytrvalostným výkonom, ktorý ho dočasne oslabuje a veľkou dávkou slnečného žiarenia. Podmienky do istej miery podobné tým, ktoré sú dennou realitou ľudí po orgánových transplantáciách. Nevyhnutným užívaním imunosupresív si zvýšujú pravdepodobnosť vzniku rakoviny kože 100-násobne (v porovnaní s bežnou populáciou).

Pred každým tréningom či závodom sa pekne namažte - ochranný faktor aspoň 30. Aj keď nepečie a je pod mrakom. V opačnom - tom najlepšom - prípade získate obdobnú kožnú dekoráciu, ako ja pri mojej prvej tohtoročnej stovke na dvoch kolesách.

No comments: