Thursday, April 03, 2008

ČSOB City Marathon 2008 (Bratislava)

Je všeobecnou pravdou, že úspech je človeku skôr na škodu ako na osoh. Jeff Bezos, zakladateľ amazon.com, sa zopár rokov dozadu v rozhovore pre Playboy zmienil o tzv. fenoméne zdanlivej priamej úmery medzi hodnotou akcií a výškou IQ ich vlastníka. Tzn.: ak vaše akcie vzrastú ročne o 30%, nadobudnete pocit, že spolu s nimi rástla i vaša inteligencia. No opak je pravdou, ako i predzvesťou nasledného voľného pádu.

Prečo Jeffa spomínam? V ostatnej dobe sa mi na športovom poli nebývalo darí a bez väčších problémov dosahujem svoje ciele. Na jeseň to bol maratón pod 3:30 za 3:21:56, posledne v Pečkách prvá desiatka života a hneď pod štyridsať. Spolu s daľšími faktormi (najmä tréningovými objemami mierne nad 100km mesačne:) pomaly a nenápadne nadobúdam pocit vynimočnosti ústiaci do pasce špecializácie.

Je špecializácia zlá? Všeobecne nie. Špecializácia ako základ deľby práce nás sprevádza minimálne 12 000 rokov. Kde je teda háčik? V špecializácii! Tá totiž úlne ignoruje ľudský rozmer, potrebu spontánnosti, potrebu autenticity. Mení ľudské bytosti v batérie.

Karol na 26-om km. A moja ľútosť, že nie som vyfotený vedľa neho :(


Niečo vám prezradím: nie som baterka a mám v pláne dať maratón pod tri hodiny. Ešte tento rok. Ale nikomu to nehovorte. Mal by som sa preto špecializovať: prvú polovicu sezóny pracovať na rýchlosti. Behať desiatky, maximálne polmaratón (mimochodom ten pobežím v Pardubiciach so snahou podliesť jeden a pol hodiny).

Späť k batériam. Je nedeľa 30. marca 2008. Ulice sú plné ľudí, cesty plné vodičov s vysokým krvným tlakom kvôli výluke dopravy v centre a na mostoch. Stovky ľudí bežia Bratislavský ČSOB maratón. Ja iba fotím. V mene špecializácie. Fandím Karolovi, s ktorým som odbehal minimálne polovicu prípravy, kecám s Marcelom (mimochodom prežívajúcim podobný pocit nenaplnenia ako ja), úžívam slniečka s Katkou zaneprázdnenou špecializáciou novinárky a pýtam sa sám seba prečo? Prečo ja, kurva, postavám ako štandartná 2000 mAh batéria?

Sa špecializujem...


16 comments:

Anonymous said...

Pri fotke 27/35 máš nepravdivý popis "Zensky maraton - startovalo iba 11 zien, dobehlo 6!!! Najlepsia v case 2:56:29". V skutočnosti štartovalo 15 žien a 15 z nich aj prišlo do cieľa. Asi Ťa poplietlo, že v hlavnej kategórii bolo prihlásených 11 žien, ale bežalo len 6 (DNP znamená asi "did not participate", teda nezúčastnila sa).

Vl001 said...

Na maraton pod 3 určitě máš, ale promiň mi otázku (možná někde špatně koukám) - myslíš, že k té metě se dá dostat běháním průměrně 40km týdně, byť sebekvalitněji? Já vím, že potřebuješ desítku kolem 37 minut, ale přece i to vyžaduje objem, ne?

pierko said...

tiez tomu nie celkom rozumie...pri 100km mesacne maraton pod 3hodiny? asi si talent od Boha..:) ake sporty este robis? profesionalne cyklistiku? :)

Anonymous said...

Já si myslím, že od případného půlmaratonu za 90 minut je maratonu za 3h notný kus cesty.
Někdo k tomu potřebuje naběhat i přes 3000km.
Samotná kvalita asi fakt nestačí. Možná se mýlím, každopádně Ti přeji úspěch.

Anonymous said...

Ještě jsem s dovolením nakoukl do analýzy tvého treninkového deníku:
zajímavé je značné procento delších běhů v tempu nad 6 min/km.
Vypadá to na hodně originální cestu za maratonským výkonem. Fakt velmi zajimavé.

Niktomuž said...

Milane, doplním tě. Ani tři roky od půlmaratonu pod 1:30 k maratonu pod 3:00 nemusí stačit:-)

forest said...

Doplním Niktomuže. Ani 1 a půl roku a větší rok narození v občance :D

Jako minimální předpoklad bych viděl 1:25, ale pojištěný obrovským základem kiláků na delších bězích.

Jinak v Blavě jsem viděl siluetu podobnou tvé někde okolo 38. km, tak jsem ji začal dotahovat (přece bych se i při pokaždeném závodě nenechal porazit od tebe :) ). Pak jsem ale zjistil, že to nejsi ty - škoda, vedle toho človíčka jsem profrčel snad o minutu na kilák ryhleji. Každý rok si posilňuji psychiku na PIMu, že neběžím a jen fotím. Nemusím být u všeho aktivně.

Anonymous said...

Forest, Niktomuž: rád Vás čtu a pozdravuji Vás.
Jsem rád, že můj názor nezůstal osamocen, nerad bych vypadal jako nevěřící a nepřející Tomáš (sorry F., shoda jmen :-) ).
Pořád si myslím, že od 3:20h na maraton nebo 39 minut na 10km je dlouhý kus cesty. A hlavně, že tá cesta není nikdy zcela jasná a určitě ne přímá.

phusick said...

2 bohuš: ďakujem za upozornenie, už som to opravil.

Niktomuž said...

Každý máme jiné předpoklady, tak bych nerad stavěl bariéry, co stačí na maraton pod 3 hodiny. Každý to máme jinak. Ale půlka za 1:25 a zhruba 100 km týdně je pro nás průměrně talentované asi rozumný základ.

phusick said...

2 all: Sa držím takého klišé, že úspech je sen s deadlineom. No a jediné, čo som spravil je, že som tomu svojmu dal deadline (a poprosil, aby ste to nikomu nehovorili;)

Samozrejme, že nepredpokladám jeho dosiahnutie s objemami okolo 40km týždenne. Bude to chcieť viac. Hlavne zdravý rozum a kopec vôle.
A ak sa to na jeseň narodí, tak to bude iba veľká náhoda. Alebo nie?

phusick said...

2 forest: V Bratislave som Ťa videl na polovici, no Katka ma presviedčala, že to nemôžeš byť Ty, bo Ty si bol v Bratislave iba do soboty 16:00. Haluz.

Niktomuž said...

2 phusik: Troufám si tvrdit, že maraton pod 3 hodiny se nedá zaběhnout náhodou:-)
Jinak jsem lehce na rozpacích z Tvého plánu specializovat se v první půlce sezony na trénink rychlosti. Co chceš potom trénovat v druhé půlce?

phusick said...

V tréningovom pláne ešte nemám jasno, takže zatiaľ iba zopár premís, z ktorých vychádzam:

A) hrudá sila - o výslednom čase rozhoduje predovšetkým hrubá sila. Trojhodinový beh nie je vytrvalecký výkon. Preto tie desiatky, preto plánujem posilovanie (ktoré neznášam:), preto Lysá hora.

B) objemy - 100km týždenne sa mi zdá príliš veľa. Skôr to organizmus ničí ako posiluje. Navyše nie kilometre, ale hodiny v aeróbnej zóne sú podstatné. Tak 10 - 12 hodín týždenne (časť na bicykli v snahe sa šetriť a predísť zraneniam).

C) ekonomika pohybu - k nej by mali prispieť tie desiatky a intervaly. Telo musí pochopiť, že prirodzený stav je beh a nie sedenie či ležanie;)

Niktomuž said...

Moc nesouhlasím, ale nechci se pouštět do polemik. Každopádně držím palce!

d said...

Odbočím od hlavního tématu diskuse a vrátím se k závěru článku.

Postávaš, kurva, a pěkně fotíš.