Monday, April 16, 2007

RC&P MTB Uphill 2007

Hrám so sebou takú hru. Často ma motivuje, občas neobyčajne napĺňa, občas obyčajne vyčerpáva. Hra je to náročná, produkt mizivý: tri slová. Prípadne slovné spojenia charakterizujúce ľubovoľné životné obdobie, najlepšie kalendárny rok. Odmenou je pohľad späť, skúška správnosti, či som daný rok žil alebo ho jenom krájel. Zoznam prirodzene nadobudne svoju definitívnu podobu až na Silvestra, napriek tomu je jedno miesto v tom tohtoročnom už takmer obsadené: beh a preteky.

Na bicykli jazdím od malička, zbožňujúc rýchle zjazdy a nenávidiac strmé stúpania. Pred necelými troma rokmi to na hlavu postavil Biely kríž. Príjemné päťkilometrové stúpanie so 7% sklonom mi nekompromisne vysvetlilo, že pravidelné odieranie zadku ešte nerobí cyklistu. Tridsaťdva minút bezmocnosti vyústilo do predsavzatia poraziť ten hnusný kopec. A tak som sa stal vrchárom - špecialistom:))) Od tohoto momentu som sa hnal každým kopcom, na ktorý som natrafil. Vracal sa späť na Biely kríž a kúsok po kúsku ukrajoval z času. Pravidelne počítal výkon na kilogram telesnej hmotnosti.
Prešli dva roky. Čas som stlačil na dvadsať minút, ktoré zodpovedajú výkonu 3.8 watu na kilogram. Pre lepšiu orientáciu poslúži tabuľka výkonov podľa Libora Matějku uverejnená v časopise Velo:

Kategória
Výkon (W/kg)
Občasne trénujúci cyklista
2
Pravidelne trénujúci cyklista
3
Amatérsky závodník
4
Elitná kategória
5
Kvalitný profesionál
6
Absolútna svetová špička
6,5

Na konci sezóny 2006 som sa teda zastavil tesne pred prahom kategórie amatérov. Nasledujúcim logickým krokom je snaha overiť si výpočty v praxi a tak som sa po odfláknutej zimnej príprave prihlásil na svoj prvý pretek: časovku do vrchu RC&P MTB Uphill 2007 odohrávajúcu sa na trati lesnej, 2,6 kilometra dlhej a 160 výškových metrov strmej. Spolu som mnou sa prihlásilo ďalších 63 borcov a 13 borkýň.
Na miesto som dorazil s hodinovým predstihom, aby som sa stihol zaregistrovať, prejsť si trať a porozmýšlať o vhodnej stratégii: tri kritické stúpania na malej píle, zbytok na strednej, relatívne rovinky naplno - rýchlosťou blížiacou sa k tridsiatke. Avšak človek mieni a prešmykač mení. Svoju slabú chvíľku si vybral v ten najsprávnejší moment a tak som dve z troch kritických miest vydusil na strednom prevodníku - odpal ako sa sluší a patrí. Na rovinkách som ledva prekladal pedálmi, o nejakom útoku nemohla byť ani reč. Výsledný čas 11:50, tridsiatedeviate miesto z 64.

Na cyklodebut nie zlé. No a nabudúce...
...nabudúce ich všetkých dotrhám jak noviny:)))


Foto je v galérii (upozornenie pre fotohnidopichov: z mobilu).

No comments: