Monday, August 20, 2007

Maratón pod 3:30 - tréningový plán

Tréningový plán je to čo vždy mám, no málokedy ho dodržiavam. Napriek tomu, že sa často cítim, ako otrok čísel a mojím hobby číslo jedna je počítať kroky, otáčky, waty, tepy, kilojouly a hľadať medzi nimi súvislosti, tak napriek tomu k vážnosti tréningovému plánu pristupujem pomerne vlažne. Tréningy zväčša nevynechávam, ale ich obsah do značnej miery podriaďujem pocitom - také to dnes sa mám chuť rozbiť, alebo dnes sa necítim, tak to vyklusám.

Iným problémom je zľadiť bežecký tréning s bicyklom a ľadovým hokejom. Najmä, keď dlhé behy sú naplánované na víkend, rovnako ako bicykel a hokej. Po štyroch hodinách jazdy v kopcoch chodím ako čerstvo narodené sŕňa a pôvodne zamýšľaná večerná dvadsiatka v teniskách neprichádza do úvahy. Rovnako v nedeľu: 30km ráno a večer na ľade jazdím ako na piatich rohypnoloch:)

Každopádne fakt, že moja snaha sa prostreníctvom blogu stala verejnou, ma zaväzuje k väčšej disciplíne a najmä sústredeniu sa prioritne na beh - prinášam teda tréningový plán na tento týždeň, aby som sa dostal pod verejnú kontrolu a musel takto o týždeň skladať účty;)

Pondelok
10 km voľne
Utorok
10 km voľne
Streda
2km rozklus
4x1km v závodnom tempe na 10km (u mňa cca. 4:20min/km)
2km výklus
Štvrtok
10 km voľne
Piatok
voľno
Sobota
bežecký víkend behej.com
Nedeľa
bežecký víkend behej.com

Schopnosť sústrediť sa - citát

Na záver citát Lance Armstronga na tému sústredenia sa: "Floydovi som vysvetlil, že Tour 1999 som nevyhral vďaka dajakému tajomstvu, alebo zázračnému dopingu. Šlo o vystihnutie správnej chvíle. Bolo to vecou lepšieho tréningu a techniky, mojej skúsenosti s rakovinou a následnej ochoty prinášať obete. V tom spočíva vysvetlenie. Ak chcete dosiahnuť niečo významné, musíte mať pevnú vôľu a venovat pozornosť detailom. Ak si dobre pozriete ľudí, ktorí dosiahli veľké úspechy v hociktorom odvetví, zistíte, že niektorí sú charizmatickí, niektorí nie, niektorí sú vysokí, niektorí malí, niektorí tuční, niektorí chudí. No ich spoločným menovateľom je schopnosť dlhodobého, úporného sústredenia."

8 comments:

pierko said...

zdravim zdravim,
verim ze sa v KE 7.10. uvidime. pre mna to bude tiez prvy maraton, v takmer rodnom meste aj ked momentalne zijem v Prahe.
mozes prezradit tvoj vek...aby som mal úpredstavu na akych "tepoch" pracujes. resp %TF max...trapim sa s mojou tepovkou..:)

phusick said...

ahoj,
verim aj ja, ze sa tam uvidime, hlavne nech v zdravi prezijeme pripravu:)

rokov mi je 28. TFmax mam 204. Kosice budu moj druhy maraton, ten prvy som odbehol na 171bpm. viac najdes v prvom clanku Zrodenie maratonca - z nula na maraton za dva mesiace, ktorym som zacal blogovat.

viac veci o tepoch a ako to vyzera mozes najst aj v mojom treningovom denniku, pripadne na motionbased.com, kde uploadujem vsetky treningy.

alebo mi napis na phusick(zavinac)gmail(bodka)com

inak vela zdaru do prveho maratonu

m.

pierko said...

to TFmax si si nechal zmerat? ja vychadzam stale z 220-vek....zhodou okolnosti je mi tiez 28 takze pracujem s TF max 192...
zatial som bezal 2 polmaratony v Prahe a Pardubiciacha snazil som sa drzat TF...takze mozno som zbytocne opatrny a mohol som to tahat vyssie..:)

phusick said...

TFmax som si meral sam, staci na to sportester a niekto, kto vie prvu pomoc (pre pripad, ze by ta porazilo:)

Podla literatury sa test maximalnej SF robi po dokladnom minimalne 20 minutovom rozcviceni, po ktorom nasleduje 3 minutova zataz na 100%. Pocas tychto troch minut by si mal dosiahnut svoju TFmax. Inak ja som uz par krat nahral aj 214 a 220, ale zevraj je to sposobene nedostatocnym rozcvicenim.

Pocul som, ze profici si prelepuju display pocas zavodov, aby to stratne cislo nevideli a tahali vyssie:)

pierko said...

dik za radu...
ono vykon na 100% je velmi relativny pojem...kedy odhadnem ze uz mam dost a ze dalsich 100 metrov ma fakt nezabije..:)) potreba prvej pomoci po ruke asi bude podmienkou..:) tomu prelepeniu rozumiem...mal som chut hodit hodinky do vltavy pocas prazskeho polmaratonu...

phusick said...

by som povedal, ze s vykonom na 100% je to ako s laskou: ked milujes, tak to vies, no a ked si si nie isty, tak nemilujes :)

Unknown said...

Tys mě předběhl! Přesně takový citát jsem potřebovala pro svou zítřejší literární činnost:)

phusick said...

To ma velmi mrzi:), ale sa skus pozriet sem pre dalsiu inspiraciu.